Door Archie van Riemsdijk

van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM--De vier grote Nederlandse banken hebben het grote bankenonderzoek en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) goed doorstaan. Bij de test, die uit twee delen bestond, bleven de kapitaalratio's van de banken ruim boven de normen die door de Europese toezichthouders waren gesteld.

"Er komen uit het balansonderzoek geen kapitaaltekorten naar voren en de banken zijn voldoende gekapitaliseerd om ook onder zware stress boven de vooraf gedefinieerde normen te blijven", stelt minister Jeroen Dijsselbloem van Financien in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van de onderzoeksresultaten.

Voor het eerste deel van het onderzoek werd een groot aantal leningenportefeuilles van banken doorgevlooid, om te zien of de rapportages en waarderingen bij de jaarcijfers van 2013 overeenkwamen met de nieuwe Europese normen.

De gemiddelde kapitaalratio voor het kernkapitaal daalde door dit balansonderzoek met 0,44 procentpunt tot 11,65% bij de Nederlandse banken. Alle Nederlandse banken bleven ruim boven het gestelde minimum van 8%. Relatief sterk geraakt werden Rabobank en SNS Bank.

In absolute cijfers bleek de kapitaalpositie van de zeven onderzochte Nederlandse banken eind 2013 EUR2,8 miljard lager te zijn dan de EUR81,4 miljard aan kapitaal die was gerapporteerd, door de strengere normen die de centrale bank hanteerde.

Het tweede deel van het onderzoek betrof een stresstest, uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse bankenautoriteit. Deze test berekende de impact van een nieuwe economische crisis in de komende drie jaar. Hier bleven alle onderzochte Nederlandse banken boven de ondergrens van 5,5% kernkapitaal.

Bij 's lands grootste bank ING (INGA.AE) leverde het boekenonderzoek slechts een beperkte bijstelling op van de kapitaalpositie aan het einde van 2013. De kernkapitaalratio daalde hierdoor naar 10,1%, van 10,4%, ruim boven de gestelde norm van 8% bleef. In het sombere scenario van een zware economische crisis zakte de kapitaalratio in drie jaar tijd naar 8,7%, wat boven de norm van 5,5% is.

Bij Rabobank daalde de ratio door het balansonderzoek tot 12,0% van 12,8%, en in het zware stresscenario tot 8,4%.

Bij ABN Amro bleef de ratio door het balansonderzoek vrijwel stabiel op 12,1%, maar zakte het percentage onder zware stress tot 9,1%.

Bij SNS Bank daalde de ratio door het balansonderzoek tot 14,9% van 15,5% en in het zware stresscenario tot 6,8%. Daarmee kwam de vierde commerciele bank van Nederland het dichtst bij de gevarenzone van 5,5%.

RBS Nederland - waarin een deel van het oude ABN Amro-concern terechtkwam - zag de ratio in het zware stressscenario zakken tot 7,2% van 14,5%.

De twee overheidsbanken BNG Bank en NWB Bank bleven nog veel ruimer boven de normen.

Analisten zien de tests als een belangrijke kans om het vertrouwen van beleggers in de Europese bankensector te herstellen. Gehoopt wordt dat banken die goed door de test heen zijn gekomen, weer meer krediet aan bedrijven durven te verlenen en zo de economische groei weer op gang brengen.

Een belangrijk doel van het ECB-onderzoek is om vast te stellen in hoeverre Europese banken dezelfde normen hanteren, bijvoorbeeld voor het aanleggen van reserves voor leningen met betalingsachterstand, of het vaststellen van de risicoprofielen van diverse leningenportefeuilles.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com

Royal Bank of Scotland (NYSE:RBS)
Historical Stock Chart
From Feb 2024 to Mar 2024 Click Here for more Royal Bank of Scotland Charts.
Royal Bank of Scotland (NYSE:RBS)
Historical Stock Chart
From Mar 2023 to Mar 2024 Click Here for more Royal Bank of Scotland Charts.